PODLE PRAVDY – Překvapivě zdařilá hra od fanouška Retro Nation.
02.10.2023 l Autor: Keeper
Přečteno: 739x
Hru se zvláštním názvem Podle Pravdy vytvořil roku 2019 slovenský vývojář Rasťa Štefan Michalides alias Pyshteek. Ač se jedná o fan projekt, tak Pyshteek není v oboru žádným nováčkem. Od roku 2014 vytvořil několik freeware projektů na PC a Android. Vypíchnout lze například zajímavou akční plošinovku Ryane McLaine, vzdáleně podobnou Megamanovi.

Už jsem zmínil, že je Podle Pravdy vlastně fanouškovský projekt. Hra vznikla na popud známého internetového projektu Retro Nation. Ten má na starosti novinářská dvojce Pavel Dobrovodský a Honza Olejník, kteří v minulosti působili především v magazínu Level. Každý týden představují na jejich Youtube kanálu starou hru, kterou se snaží rozebrat do sebemenších informačních detailů. Je možné se dozvědět něco z vývoje, samotné hratelnosti, popřípadě ohlasy z dobových magazínů. Pokud máte podobnou omáčku kolem starých her rádi, určitě doporučuji odebírat. Ale teď už k věci...

Podle pravdy je 2D akční plošinovka, kterou lze vzdáleně přirovnat například k Commander Keenovi. Ovládáte postupně dvě postavy - Pavla a poté Honzu. Když hrajete za prvního z nich, ten druhý chodí automaticky s vámi. Nedisponuje umělou inteligencí. Spíš poslouchá s mírným zpožděním vaše rozkazy, což může působit, jako by byl na gumovém laně. Brzy si na to zvyknete a oceníte, že vám kolega pomáhá při střelbě. Když o něj přijdete, tak se dostává na řadu Honza. V hratelnosti mezi nimi není žádný rozdíl, kromě toho, že přijdete o jeden ze dvou životů a máte menší palebnou sílu.

Grafika plně ctí retro tradici. Běží v CGA, takže pouze ve čtyřech barvách. O to obdivuhodnější tento výtvor je, protože je design i grafika levelů povedená a zároveň dostatečně přehledná. Samozřejmě nesmí chybět na stěnách hlášky odkazující na samotný pořad. Hra obsahuje 16 úrovní, z toho poslední je boss fight. Ten mě trochu zklamal – svou nízkou obtížností, i samotným slabším zpracováním. Po několika hodinovém hraní člověk čeká asi lepší odměnu. Nepřátel, na které v průběhu narazíte, je tady naštěstí dost. Bohužel ale všichni útočí pouze na blízko. Hodně tady chybí oponenti střílející projektily na dálku. Stejně tak mi chybělo přikrčení, nebo rozhlížení nahoru a dolů.

Hudba je stejně jako grafika v klasickém retro hávu a je opravdu velmi povedená. Není tady klasické počítadlo skóre, nahradila jej časomíra. Ta v průběhu a hlavně na konci hry zahlásí váš odehraný čas. Lze se tak vychloubat před kamarádem, popřípadě porovnávat s jinými hráči na internetu.

Co říct závěrem? Hra je zdarma, běží pod Windows a je to fanouškovský projekt z čisté lásky k Retro Nation. Hra má samozřejmě svoje chyby a ke konci může už docela nudit kvůli její repetetivnosti, ale je fascinující, co může jen tak vzniknout, bez vidiny zisku. Pro nadšení a potěšení z jiného cizího projektu. Určitě doporučuji vyzkoušet. A pokud jste dohráli, jaký je váš čas?